Fundera vad du behöver för buss att hyra, vilka egenskaper behöver bussen? Vilka krav ställer du på bussuthyraren? På Wikipedia finner du information kring vilka typer av bussar som används till vad, så du vet vad du letar efter när du hör av dig till en uthyrare. Det är bra att kolla upp vad du behöver och ha alla svar när du sedan tar kontakt med en bussuthyrare.

Planera ditt resande i förväg och beställ helst inte dagen innan! Gör en lista på vad resan kräver: Behöver du bussar till särskilt resande? För turism, för idrottsförening, eller bara för en grupps resande mellan punkt A och B? Hur många är det som ska resa, behöver ni en mindre buss, en större buss eller flera bussar? Kom också ihåg att tänka på tiderna du behöver hyra en buss; om det är dygnet runt under vissa datum eller om du kan lämna tillbaka bussen under vissa datum för att spara pengar.

Är det en längre resa ni gör? Kanske behöver ni i sådana fall övernattningsmöjligheter. Hör med bussuthyraren om de kan erbjuda något paket med boende där ni övernattar på ett hotell eller liknande under resan gång. Annars kan det behövas en buss anpassad för nattlig färd med behagliga säten så att passagerarna kan sova under resan.

Använder ni egen chaufför eller behöver ni hyra? Om ni ska köra under nattetid kan det vara bra att ha någon att byta av med om det är en längre resa, och tänk på att ha flera personer som har körkort för buss om det behöver bytas chaufför!

Tänk över kostnader: vad kostar det att hyra buss hos olika uthyrare, vad kostar det med olika tillägg som chaufför och bränsle? Ta reda på slutpriserna och jämför dessa mellan olika uthyrningsföretag för att få det bästa priset för din resa.