Evenemangsbussar är sådana som körs under en tidsbegränsad period, såsom till och från en konsert, mässa, eller någon annan större aktivitet då folk behöver hjälp att resa till och från ett större evenemang. Bussbolagen brukar anordna dessa resor i samband med aktiviteterna och låter dig ofta betala för bussresan samtidigt som du betalar för det evenemang du ska gå på, ett paketpris med andra ord! En klassiker är bussar för sportevenemang där du kan resa med andra fans från din stad till den ort där matchen hålls, enkelt och bra.

Det finns också bussar för regelbundna resor, som tillägg till annat resande, för att ta dig till din riktiga destination. Exempel på detta är bussar du kan ta för att komma till en färja då hamnarna ofta är belägna vid kusterna och svåra att ta sig till, särskilt om man inte har tillgång till bil. Eller i annat fall då vill resa utan att tänka på bilen så är bussen ett bra alternativ. Bussresorna brukar ofta ingå i ett paketpris du kan köpa på rederiernas hemsidor, då rederierna istället tjänar in på det du handlar ombord! Dessa bussar och resor låter dig också lasta det du köpt på båten i bussens bagageutrymme och låter dig på så sätt shoppa loss lite extra då båtarna ofta har taxfree-priser ute till havs!

Turnébussar är en typ av bussar som är särskilt dedikerade till artister eller andra uppträdanden som turnerar runt och ställer upp med shower på olika platser regelbundet. Dessa bussar är inte till för allmänheten, utan privata eller hyrda av artister eller andra uppträdande nummer. Bussarna är designade för en ökad komfort då bussturnerande täcker många orter under turnerandet, man kan säga att de har lite av bekvämligheterna en husbil har, med matförvaring, tillagning och stora utrymmen för utrustning för de uppträdande artisterna och deras shower.