Turistande med buss innebär vanligen främst resande med buss under fritid och semester. Turistbussar innefattar allt från sightseeing till resor genom kontinenter med buss. Sightseeing ger dig oftast en resa genom en stads populäraste områden och landmärken i en förutbestämd rutt och låter dig skåda staden från bussen med kameran i handen!

I de större städerna ser du ofta sightseeing-bussar köra runt på de större gatorna, antingen köper du biljetter i förväg i deras kontor eller ibland kan du också köpa biljetter direkt när du går på bussen. Dessa bussar har sina hållplatser ofta belägna vid stadens landmärken, längs bussens rutt, likt en vanlig busslinjes hållplatser. Sightseeingbussarna brukar också erbjuda dig att gratis eller mot en kostnad få eller köpa hörlurar som du stoppar in i bussens uttag vid varje sittplats så att du kan få en guidad tur av en förinspelad röst samtidigt som du åker runt i staden. Många sightseeingbolag har också en guide direkt ombord på bussen som guidar och berättar istället för passagerna i deras tur genom staden. Det finns även bussar för särskilt turistande, såsom skidbussar som har plats för skidor och annan utrustning om du ska ut och åka skidor!

Linjetrafiken finns i alla större städer i vår värld och knyter samman folk med arbete, stad och hem. Linjetrafiken har olika busslinjer som åker mellan en stads olika delar i en förutbestämd rutt, flera busslinjer bygger upp ett bussnät för en hel stads behov. Samtidigt minskar det kollektiva resandet miljöutsläpp, men kostar i sin tur en del för regelbundna resande som pendlar från hem till arbete. I städers linjetrafik kan bussarna bestå av stadsbussar, spårbussar, ledbussar, trådbussar och rälsbussar. Längre resor med busslinjer, mellan städer och längre avstånd tillåter ofta övernattning ombord bussen som då också är mer anpassad för övernattande ombord med bättre säten och bagageutrymmen.