Det finns flera olika sätt att använda sig av de bussföretag som erbjuder sina tjänster. Den tjänst som de flesta nog i första hand tänker på och har erfarenhet av är att boka en bussbiljett på en förutbestämd sträcka mellan två olika platser, t ex Stockholm och Göteborg. Då behöver du anpassa dig till en viss tid och plats utifrån förutbestämda tidtabeller.

Det finns dock även många andra tjänster som bussföretag erbjuder. Exempelvis går det hos ett antal bussuthyrare att chartra en egen buss för ett speciellt tillfälle. Kanske ska du gifta dig och vill kunna erbjuda dina gäster transport mellan vigsellokalen och festlokalen. Företag som ska ha konferens kan hyra en buss för att på ett smidigt sätt kunna transportera de anställda från kontoret ut till en konferenslokal som ligger på ett avlägset ställe på landsbygden dit varken tåg eller flyg finns.

En del bussföretag erbjuder även ytterligare service för att förgylla resan. De kan t ex vara att:

  • Anordna förfriskningar i form av något att dricka och äta på bussen.
  • Tillhandahålla filtar och kuddar.
  • Barnstolar för en extra säker resa.
  • Planering av resan, dvs att bussuthyrningsföretaget hjälper till med att kontakta exempelvis konferenslokaler och att planera in stopp på lämpliga lunchrestauranger under resan.
  • Tillhandahålla en guide som följer med på resan och som t ex hjälper till med att räkna in passagerare och hjälper till med frågor kring allt praktiskt under resan. Guiden kan även berätta om intressant fakta om t ex historien kring resmålet.
  • Märka upp bussen utifrån önskemål. Kanske vill du att ert fotbollslags emblem ska synas tydligt på utsidan av bussen.

De flesta bussar brukar dessutom vara utrustade med toalett, luftkonditionering, bekväma stolar samt wifi vilket gör att din resa ofta upplevs som bekväm och behaglig till skillnad från exempelvis en trång flygstol och ett långt köande i en säkerhetskontroll på en flygplats.